Kępno, Poznań, Swarzędz

zadzwoń

formularz

powrót do aktualności

Aktualności

24 listopada, 2023

Dietetyczna wersja karpia na wigilijny stół

Tradycyjny karp

Tradycyjny karp podawany podczas wigilijnej wieczerzy jest niestety bardzo wysoko kaloryczny. Dlaczego ? Staramy się go podać w tradycyjnej postaci a więc jest panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażony na głębokim tłuszczu, najczęściej oleju z dodatkiem masła klarowanego. Taka ryba dla większości miłośników karpia jest zapewne bardzo smaczna, ale jednocześnie bardzo kaloryczna i ciężkostrawna. Warto zaznaczyć, że podczas smażenia karpia panierka pochłania znaczne ilości tłuszczu, co sprawia, że sama panierka może mieć więcej kalorii niż ryba!

Dietetyczna wersja karpia

Doskonałą alternatywą będzie karp zapiekany w papierze pergaminowym – bardzo smaczny i zdrowy. Oczywiście „odchudzona” wersja karpia jest propozycją tylko dla tych, którzy świadomie wybierają zdrowe zasady odżywiania i nie chcą rezygnować z nich na czas świąteczny. Taka propozycja sprawdzi się także dla osób, które nie są przywiązane do tradycyjnie podawanej ryby lub zmagają się z różnymi problemami zdrowotnymi ze strony przewodu pokarmowego (np. refluks żołądkowo-przełykowy, przewlekłe zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby)

Składniki:

  • karp – 5 mniejszych kawałków ryby
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 1 łyżka
  • plastry cytryny, koperek, natka pietruszki, przyprawy ziołowe, pieprz ziołowy, sól

Sposób przygotowania:

Kawałki ryby należy oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić wedle uznania. Następnie kawałki ryby obłożyć plastrami pokrojonej w plastry cebuli  oraz drobno pokrojonego/przeciśniętego przez praskę czosnku, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w papier pergaminowy i upiec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 30-40 minut. Przed podaniem dodać masło na rybę i skropić ponownie cytryną.

Dietetyk Poznań

Zapraszam na konsultacje do Poradni ONLINE lub na wizyty w gabinecie w celu ustalenia indywidualnej diety.