Tradycyjny karp
Tradycyjny karp podawany podczas wigilijnej wieczerzy jest niestety bardzo wysoko kaloryczny. Dlaczego ? Staramy się go podać w tradycyjnej postaci a więc jest panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażony na głębokim tłuszczu, najczęściej oleju z dodatkiem masła klarowanego. Taka ryba dla większości miłośników karpia jest zapewne bardzo smaczna, ale jednocześnie bardzo kaloryczna i ciężkostrawna. Warto zaznaczyć, że podczas smażenia karpia panierka pochłania znaczne ilości tłuszczu, co sprawia, że sama panierka może mieć więcej kalorii niż ryba!
Dietetyczna wersja karpia
Doskonałą alternatywą będzie karp zapiekany w papierze pergaminowym – bardzo smaczny i zdrowy. Oczywiście „odchudzona” wersja karpia jest propozycją tylko dla tych, którzy świadomie wybierają zdrowe zasady odżywiania i nie chcą rezygnować z nich na czas świąteczny. Taka propozycja sprawdzi się także dla osób, które nie są przywiązane do tradycyjnie podawanej ryby lub zmagają się z różnymi problemami zdrowotnymi ze strony przewodu pokarmowego (np. refluks żołądkowo-przełykowy, przewlekłe zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby)
Składniki:
- karp – 5 mniejszych kawałków ryby
- czosnek – 3-4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- masło – 1 łyżka
- plastry cytryny, koperek, natka pietruszki, przyprawy ziołowe, pieprz ziołowy, sól
Sposób przygotowania:
Kawałki ryby należy oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić wedle uznania. Następnie kawałki ryby obłożyć plastrami pokrojonej w plastry cebuli oraz drobno pokrojonego/przeciśniętego przez praskę czosnku, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w papier pergaminowy i upiec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 30-40 minut. Przed podaniem dodać masło na rybę i skropić ponownie cytryną.
Zapraszam na konsultacje do Poradni ONLINE lub na wizyty w gabinecie w celu ustalenia indywidualnej diety.