Kępno, Poznań, Swarzędz, Wysogotowo

zadzwoń

formularz

powrót do aktualności

Aktualności

24 listopada, 2023

Piernikowe muffiny na Święta Bożego Narodzenia

Doskonałe połączenie muffinek i pierników w jednym

Dietetycznie wcale nie oznacza niesmacznie! Świąteczne, piernikowe muffinki z czerwonej fasoli, które zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Do ich przygotowania użyjesz mąki pełnoziarnistej, co będzie doskonałym zastępnikiem dla zwykłej mąki pszennej. Sprawdzą się jako dietetyczna wersja dla słodkiego ciasta dla wszystkich, którzy chcą pozostać wierni zasadom zdrowego odżywiania w świątecznym czasie. Takie muffiny możesz z czystym sumieniem podać dziecku. Możesz zabrać je także do pracy jako słodką przekąskę. Jeśli zamienisz miód naturalny na ksylitol lub erytrytol sprawdzą się także dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Składniki:

  •  czerwona fasola konserwowana – 1 puszka
  • miód naturalny – 3-4 łyżki (dla osób z IO lub cukrzycą ksylitol)
  • jajo – 2 sztuki
  • kakao – 2 płaskie łyżeczki
  • mąka pełnoziarnista – 1 łyżka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika – 2 płaskie łyżeczki

Sposób przygotowania:

Fasolę czerwoną przełożyć na sitko, opłukać dwukrotnie z zalewy pod zimną wodą i odsączyć. Do fasoli dodać jaja, a następnie użyć blendera i rozetrzeć na jednolitą masę. Do przygotowanej masy dodać kakao, mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, miód/ksylitol, przyprawę do piernika i całość dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do foremek, najlepiej silikonowych. Muffiny piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 190 st. C.

Muffiny można podać także z gorzką czekoladą 70%. Należy wtedy rozpuścić czekoladę z niewielką ilością mleka do 2 % tłuszczu i posmarować wierzch babeczki.

Smacznego!

 

Zmagasz się z insulioopornością lub cukrzycą ? Zapraszam do poradni dietetycznej w Poznaniu, Kępnie, Swarzędzu.